
E un joc cu el insusi, in care fiecare idee, cuvant este stors pana la ultimele semnificatii. Iata chinul creatorului, al omului de idei, care intr-o lupta continua cu el insusi, argumenteaza, explica totul intr-un proces fara finalitate.
Asteptarea din" Viata pe un Peron", nu are un adresant fix, nu are un rezultat practic, tangibil, insa tocmai acest demers de cunoastere, asteptarea in sine, drumul, aduce bucuria intregii cautari. Mai jos cateva pasaje din acest demers al autorului:

"'Mi-a ramas insa cea mai mare pasiune a mea . Ma veti intreba care e. Ce anume are. Si mi-e foarte greu sa-i dau un nume. Daca i-as spune ''incredere in ceea ce e frumos" ar suna cumva retoric si pe undeva neadevarat. N-am fost niciodata de un optimism prea robust. Dimpotriva, am fost mereu vulnerabil. Calcaiul lui Ahile, la mine, s-a extins, asa cam pe trei sferturi din trup. Poate tocmai de aceea, pentru ca ma simteam atat de vulnerabil am inceput sa vorbesc atat de mult despre speranta. Si cum sa va spun, nu vorbeam pur si simplu despre speranta. O sacralizam. Aveam in fata vietii atitudinea unui mistic de fapt. Ma emotiona lumina si imi spuneam ca nu e chiar o vorba goala religia simturilor.(...)Visam sa ajung sa stau ca o planta la soare, sa ma comport ca un arbore, care atins de lumina amiezii uita cu totul de frig.
N-o sa va surprinda prin urmare ca iubesc marea. Poate o sa va surprinda prin pretentia ca o iubesc altfel decat ceilalti oameni."
Octavian Paler, Viata pe un peron, Ed. Albatros 2009, pp 23-24, 35-36.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu