21 martie 2012

Despre gandirea laterala si ideile noi


      Uneori nevoia de a avea dreptate poate fi cel mai mare obstacol in generarea de idei noi. Multi dintre noi, asa am fost invatati in scoala: ca exista unele date gresite si altele corecte, ca trebuie sa facem deductii, sa invatam sa gandim " corect " si la sfarsit sa spunem daca am rezolvat problema, daca am demonstrat teoria. Aceasta este gandirea verticala.

Mai jos un exemplu de tipul "gandire laterala":

" Cum ati descrie o sticla de lapte de un litru care are in ea jumatate de litru de apa? Alternative: 
O sticla de apa pe jumatate goala.
O sticla de lapte plina pe jumatate cu apa.
Jumatate de litru de apa intr-o sticla de lapte de un litru goala. "

      In acest caz, nu este cautat raspunsul ultim, corect, ci diferite modalitati de a privi o imagine sau o situatie. Este vorba de un alt mod de a interactiona cu informatiile, care poate fi exersat ( cartea abunda in imagini si exemple practice din acest punct de vedere).

     Daca in cazul gandirii verticale, este esential ca fiecare pas sa fie corect, in cazul gandirii laterale, judecata despre a fi sau nu corect nu conteaza pe parcursul procesului, cat timp la final raspunsul este corect. Greselile sunt acceptate si permise, ceea ce conteaza este schimbarea, miscarea. 
Procesul necesita insa eliberarea de tiparele de gandire rigide, fixate prin experienta si memorie, renuntarea la evaluarile negative care impiedica inovarea.



Edward de Bono, Gandirea laterala, Ed,Curtea Veche, Bucuresti, 2003.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu