5 iunie 2012

Despre munca si pasiune

       Cartea lui Richard Reeves, "Happy Mondays - Putting the pleasure back into work" te atrage inca din prezentarea copertii cu un motto care te lasa aparent fara argumente:  "You can't be good, unless you love it".
       Desigur, de aici parerile sunt impartite, insa ideea generala in jurul careia se construieste discursul cartii este ca nu mai e util si sanatos sa consideram munca o parte neplacuta a vietii, care ne rapeste din timpul pe care l-am putea acorda altor activitati sau familiei.

        Sensul muncii poate si trebuie inteles ca activitate ce permite exprimarea identitatii personale si profesionale, ca modalitate de socializare si apartenenta, ca expresie a controlului asupra propriei vieti, ca modalitate de realizare a scopurilor,de satisfacerii a curiozitatii, de educare si educatie prin prisma schimbarilor ce intervin cu fiecare experienta in parte. Desigur, autorul pleaca de la premisa ca fiecare este responsabil si liber sa isi aleaga tipul de activitate/munca ce il reprezinta.

        Daca pana acum munca era in diferite forme pedepsita, autorul propune o viziune proaspata asupra muncii, optimista, ce tine foarte mult de libertate, curiozitate, alegeri personale, entuziasm, echilibru, identitate personala, invatare. Cartea este foarte usor de citit, ideile sunt pe cat de naturale si usor de digerat, pe atat de pline de inteles. O recomand cu incredere, atat pentru cei care isi cauta vocatia, cat si pentru cei care au gasit in munca implinirea personala si profesionala.


"Our work reflects and identifies who we are. But, critically, it also determines who we will become , what and who we know, what skills we acquire, what lessons we pass on. Work is a lifelong voyage of discovery.(...) Work engages our critical faculties. It is absorbing, It stretches our intellects and stirs our passions, unless we are in the wrong job."


Richard Reeves, Happy Mondays - Putting the pleasure back into work, Ed. Momentum, Great Britain, 2001.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu