4 februarie 2012

Despre ceea ce ne motiveaza cu adevarat

   

     O analiza profunda a modului in care functioneaza motivatia, asa cum este aceasta vazuta in business versus stiinta. Diferenta dintre cele doua este uriasa, caci asa cum scrie si autorul, motivatia de tipul recompensa pedeapsa, "sistemul de operare Motivation 2.0 ", nu doar ca este ineficient in multe situatii, dar distruge nivelul inalt de creativitate care ar fi necesar in alt tip de sarcini.

     Performanta nu rezulta in mod necesar din nevoia de a obtine recompensa si de a evita pedeapsa ci mai ales din dorinta profunda de acastiga independenta in vietile noastre (Autonomy), din dorinta de a ne extinde si dezvolta abilitatile (Mastery) si de a trai viata in concordanta cu un scop ce este mai presus de obiectivele de scurta durata ( Purpose).

     Intoarcerea la motivatia " Motivation 3.0" si orientarea catre cele trei elemente: Autonomy-Mastery-Purpose nu este un proces usor, caci presupune renuntarea la vechile metode si idei despre munca, insa stiinta confirma ceea ce noi stiam  in adancul sufletului nostru.    

     Suntem nascuti pentru a fi activi si a deveni autonomi, iar cele mai bogate experiente nu le traim atunci cand cautam confirmari din partea celorlalti, ci atunci cand suntem independenti in alegerile pe care le facem, cand ne imbunatatim permanent pentru a realiza un scop mai inalt decat noi. Aceasta este pe scurta sursa motivatiei in secolul XXI, intr-un fel reafirmarea unor lucruri atat de naturale despre noi. In continuare un scurt pasaj despre autonomie:

    "Think for a moment about the great artists of the last hundred years and how they worked - people like Pablo Picasso,Georgia O'Keeffe and Jackson Pollock. Unlike for the rest of us, Motivation 2.0 was never their operating system. Nobody told them :  << You must paint this sort of picture. You must begin painting precisely at eight-thirty A.M. You must paint with the people we select to work with you. And you must paint this way  >> (...) But you know what ? You and I need autonomy just as deeply as a great painter "


Daniel H. Pink " Drive - The Surprising Truth about What Motivates Us", Ed. Canongate, Edinburgh, 2010.
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu