15 ianuarie 2012

Despre un jurnal de actor - Oana Pellea

       Il citesti dintr-o rasuflare, ca si cum ai trage adanc aer in piept si ai putea sa expiri linistit doar la sfarsit. Traiesti in timp ce citesti.
Senzatia vie de "aici "si  "acum "pe care o transmite jurnalul este atat de pregnanta incat realitatea din jur devine palida.

      Cata sensibilitate in a analiza oameni, fapte si mai ales propria constiinta pusa parca sub o lupa uriasa. Intamplarile, gandurile razlete, povestirile cu umor, oamenii de suflet, copilaria, lucrurile banale, credinta, tineretea, momentele profunde, visele, moartea, intrebarile, aducerile aminte, sperantele - toate adunate intre paginile acestui jurnal, atat de firesc, atat de uman. Un jurnal care se intampla tuturor.

16 martie 2003 - ora 7.06.
 "Ce-mi place: BUNUL SIMT. Sa beau apa in diminetile cu soare, le fereastra. Imi potrivesc paharul in asa fel, incat soarele sa se reflecte in el - si beau...soare. Mozart. Sa rad. Sa ma uit la cer. Sa spal vase.Sa dorm. Orice animal si orice floare.Cand oamenii zambesc. Mirosul de vopsea si de detergent. Copii. Casele, obiectele vechi. Tarina. Bucuria, pur si simplu. Sa stau in iarba. Inteligenta umorului. Sa spal geamuri. Sa vad oameni fericiti. Podurile caselor. Sa stau pe marginea apei. Sinceritatea. Mancarea chinezeasca.Sa stau acasa. Caldura. Sa ma rog. Intunericul de la inceputul spectacolului. Sa intalnesc oameni inteligenti.(...)"


8 ianuarie 2003
"(...)  Cateodata cand fac dus si apa curge peste crestetul meu, imi pare atat de rau ca apa nu poate sa curete tonele de praf acumulate in strazile infundate ale creierului meu. Uite ca pentru asta nu e vinovat primarul Basescu" 


"Oana Pellea, Jurnal 2003-2009, Editura Humanitas, Bucuresti, 2009.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu