9 iulie 2011

Despre a trai in prezent

       O carte ca o  intrebare putin intimidanta, careia iti este destul de greu sa ii gasesti raspunsul. Cu mintea zburand catre planuri de viitor, planificand, asteptand, urmarind sa se intample ceea ce dorim, sau privind cu regret catre trecut, depanand sirul gandurilor, cand mai avem timp pentru prezent?  Prezentul pare a fi singura realitate, caci aduce cu sine frumusetea, plenitudinea, linistea, bucuria trairii spontane si constiinta clipei.

      Oricum,se pare ca mintea are destule modalitati de evitare a prezentului, astfel ca ceea ce parea atat de simplu, devine o calatorie de descoperire a sinelui, aici si acum. Cartea este o profunda analiza a conditionarii mintii umane, captiva intre trecut, prezent, viitor. Iata cateva idei:

       "Sunteti atat de ocupat sa ajungeti in viitor incat prezentul este redus la un simplu mijloc de a ajunge acolo? Stresul este provocat de faptul ca va aflati " aici, dar doriti sa fiti" acolo", sau de faptul ca va aflati in prezent dar cautati sa traiti in viitor. Este o scindare care va consuma interior foarte mult. A crea si a trai cu aceasta sciziune interioara este o nebunie.(...) Nu este nimic rau in a te stradui sa-ti imbunatatesti situatia de viata(...) Nu este nimic rau in a-ti fixa obiective si a incerca sa realizezi anumite lucruri. Greseala consta in folosirea lor ca substitut pentru sentimentul vietii, pentru Fiinta.(...) Sunteti ca un arhitect care nu acorda niciun fel de atentie fundatiei unei cladiri, dar investeste o multime de timp in suprastructura."


Echart Tolle, "Puterea Prezentului", Ed. Curtea Veche, Bucuresti, 2009,  pp.94,96.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu