"Oamenii destepti sunt indivizi foarte talentati, cu potential de creare a unor volume disproportionate de valoare comparativ cu resursele puse la dispozitia lor de organizatii"(p.27). Dincolo de definitie, cum recunosti oamenii destepti si ce spun acestia si managerii lor despre ei?
Au nevoie de organizatiile din care fac parte, desi nu isi dau seama intotdeauna de acest lucru si nu sunt fericiti in a accepta ca trebuia sa apartina organizatiei, cu toate acestea, relatia este una mai degraba de interdependenta, decat in relatia traditionala companie-angajat, care este mai mult una de dependenta.

Nu in ultimul rand, sunt motivati si incitati sa aiba un impact major in produsele, procesele si ideile pe care le lanseaza, se identifica cu munca pe care o fac si sunt definiti de pasiunea lor, adanc inradacinata in proiectele pe care le desfasoara.
Ma bucur sa pot confirma acest ultim aspect, pe care il pot testa si observa in activitatea de recrutare si consultanta, pe care o desfasor in domeniul IT. In interviurile pe care le-am avut in ultimii doi ani pentru diferite roluri deschise in software development, am intalnit oameni remarcabili, carora le place la nebunie ceea ce fac si care vorbesc cu un entuziasm contagios despre proiectele in care sunt implicati.
Cum pot fi formate echipele de top sau principiul cine se aseamana se aduna:
"Din experienta noastra, cele mai bune echipe destepte nu sunt create, membrii lor se gasesc unii pe altii. Oamenii destepti sunt in general foarte priceputi atunci cand e vorba sa identifice alti destepti cu care vor sa lucreze, astfel incat o abordare este sa-i lasi cat mai mult timp cu putinta sa se autoselectioneze(...).Aceasta va necesita un salt imens de incredere pentru departamentul traditional de resurse umane, insa poate sa genereze energie si performante cu adevarat inalte." pp.152-153
Rob Goffee, Gareth Jones, Clever, Ed. Publica, Bucuresti, 2011
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu