19 februarie 2014

Despre oamenii destepti

       Fie ca faci parte dintr-o echipa desteapta, fie ca esti chiar tu acel "high potential" care obtine constant rezultate exceptionale, chiar si atunci cand resursele sunt limitate, sau esti in rolul de leader si sarcina ta este de crea contextul in care sa pui in valoare talentele din echipa, este bine de stiut ca vei gasi in "Clever" care sunt caracteristicile principale ale oamenilor destepti si cum pot fi motivati, cum abordeaza echipele de top rezolvarea problemelor si care sunt aspectele de care organizatia ar trebui sa tina cont, in retentia talentelor.    
"Oamenii destepti sunt indivizi foarte talentati, cu potential de creare a unor volume disproportionate de valoare comparativ cu resursele puse la dispozitia lor de organizatii"(p.27). Dincolo de definitie, cum recunosti oamenii destepti si ce spun acestia si managerii lor despre ei?
       Au nevoie de organizatiile din care fac parte, desi nu isi dau seama intotdeauna de acest lucru si nu sunt fericiti in a accepta ca trebuia sa apartina organizatiei, cu toate acestea, relatia este una mai degraba de interdependenta, decat in relatia traditionala companie-angajat, care este mai mult una de dependenta. 
      Cei exceptionali isi cunosc de obicei valoarea, sunt dispusi sa puna la indoiala regulile si premisele invechite, pun pret mai degraba pe expertiza decat pe ierarhiile organizationale si in mod cert simt nevoia sa se conecteze si sa lucreze alaturi de alti oameni destepti. Din acest punct de vedere, dat fiind faptul ca au retele exterioare semnificative care le maresc valoarea si cresc riscurile organizatiilor de a-i pierde, provocarea cu care se confrunta managementul este aceea de a-i retine si de a crea in interiorul organizatiei o retea valoroasa care sa le indeplineasca nevoia de dezvoltare.
      Nu in ultimul rand, sunt motivati si incitati sa aiba un impact major in produsele, procesele si ideile pe care le lanseaza, se identifica cu munca pe care o fac si sunt definiti de pasiunea lor, adanc inradacinata in proiectele pe care le desfasoara. 
Ma bucur sa pot confirma acest ultim aspect, pe care il pot testa si observa in activitatea de recrutare si consultanta, pe care o desfasor in domeniul IT. In interviurile pe care le-am avut in ultimii doi ani pentru diferite roluri deschise in software development, am intalnit oameni remarcabili, carora le place la nebunie ceea ce fac si care vorbesc cu un entuziasm contagios despre proiectele in care sunt implicati.

 Cum pot fi formate echipele de top sau principiul cine se aseamana se aduna:
"Din experienta noastra, cele mai bune echipe destepte nu sunt create, membrii lor se gasesc unii pe altii. Oamenii destepti sunt in general foarte priceputi atunci cand e vorba sa identifice alti destepti cu care vor sa lucreze, astfel incat o abordare este sa-i lasi cat mai mult timp cu putinta sa se autoselectioneze(...).Aceasta va necesita un salt imens de incredere pentru departamentul traditional de resurse umane, insa poate sa genereze energie si performante cu adevarat inalte." pp.152-153

Rob Goffee, Gareth Jones, Clever, Ed. Publica, Bucuresti, 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu