28 noiembrie 2013

Despre viata pe scena - Radu Beligan

       Radu Beligan consemneaza in "Intre acte" reflectii, corespondente, fragmente din cotidianul vietii de actor, de la fapte petrecute pe scena si in viata, pana la intalnirile cu oamenii care l-au marcat, cautarile personajului si a piesei "perfecte", destainuirile privind rolul teatrului, soarta "breslei", linia fina dintre trairile personajului si cele ale actorului si rolurile "sociale" versus cele de pe scena.

       Cotidianul, cu toate aspectele marunte, dar si cu momentele de ragaz, tristete, neprevazut, surpriza, oscilatie sau miraculos, este analizat cu un simt al umorului savuros, cu un ochi critic si patrunzator, dar dincolo de toate, iubitor de oameni.
       As crede ca e vorba de pasiunea actorului de a interpreta si descoperi semnificatii, de a cauta neincetat raspunsuri, de a surprinde frumosul si idealul, dar si de o constiinta razvratita impotriva falsului, a delasarii si a mentalitatilor inghetate. Departe de a fi o lectura usoara, recomand.

"Reflectez la problema cheie in teatru, ca si in viata, a relatiei dintre actor si rol, cu tot stravechiul ei cortegiu de aspecte: pana unde e un interpret sincer, pana unde se identifica el cu personajul, in ce masura joaca si in ce masura traieste drama celuilalt. Si ajung inca o data la stravechea opinie ca pe scena, ca si in existenta de fiecare zi, nu putem simula decat ceea ce(in parte) suntem.[...]Poate de aceea n-am incercat niciodata sa pun in evidenta o fire despotica, o autoritate refuzand orice opozitie, o "importanta" agresiva. Nu-i in aceasta optiune un angajament etic...ci si un calcul. As fi dat gres.
Pur si simplu nu-s facut ca la birou, pe " scandura" sau acasa sa castig prin forta si brutalitate.
Am unele sanse sa conving prin facultatea de a fi realmente uimit, prin unele resurse de curiozitate intelectuala si afectiva[...]. Nu este - veti recunoaste - un autoportret prea flatant."


Radu Beligan"Intre Acte", Ed. Allfa, Bucuresti,2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu