29 iunie 2010

Despre joc si dans


       Cu un ritm alert, captivant, Johan Huizinga face o analiza amanuntita a "jocului" ca activitate ce depaseste simpla functie biologica, de descarcare a tensiunii, de exprimare a pulsiunii de viata. Jocul  detine un sens social si psihologic inalt. Apare independent de specie, varsta, popor,culturta manifestându-se  in forme diferite: in limbaj, teatru, poezie, filozofie, justitie, sport, politica, razboi, arta.
       Iata ca jocul, ca activitate in totalitate libera, nesupusa constrangerilor, nefiind un "crampei din viata obisnuita" se intalneste cu emotia, cu armonia,  deci cu Dansul. Iata cuvintele autorului despre aceasta imbratisare a jocului cu dansul.


"In timp ce cu tot ce se refera la muzica ne miscam de fapt fara incetare inlauntrul hotarelor Jocului, acest lucru se poate spune si in mai mare măsură  cu privire la arta inseparabilă de ea, Dansul. Despre Dans, fie ca ne gandim la dansurile sacre sau magice ale popoarelor primitive, la cele ale cultului grec, la cele ale regelui David in fata chivotului Legământului sau la dansul socotit ca divertisment festiv, indiferent la care popor sau in care epoca, se poate spune ca este el insuşi Joc, in cel mai deplin inteles al cuvântului, ba chiar ca reprezinta una dintre cele mai pure si mai desavarşite  forme de joc. Ce-i drept, calitatea ludica nu reiese in toate formele de dans in mod la fel de deplin.
Ea este perceptibila, mai limpede ca oriunde, pe de o parte in dansul colectiv si in dansul figural, iar pe de alta parte in dansul solo, pe scurt: acolo unde dansul este prezentare, reprezentatie, configurare sau chiar compozitie si miscare ritmata, ca la menuet sau cadril.[...]
Corelatia dintre dans si joc nu ridica probleme. Este atat de evidenta, atat de intima si atat de complexa, încât o integrare amănunţita a noţiunii de dans in aceea de joc poate lipsi aici. Poziţia dansului fata de joc nu este cea de participant, ci aceea de parte componenta, de identitate esentiala.
Dansul este o forma deosebită si perfectionata a jocului ca atare."

Johan Huizinga " Homo Ludens", Ed.Humanitas, 2007, Bucuresti, p.265.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu