22 ianuarie 2013

Despre deciziile spontane

       Daca au existat destule situatii in care ai luat deciziile mai degraba spontan, decat in urma unui lung sir de rationamente, atunci vei gasi in "Blink" multe alte exemple care sa te convinga de faptul ca inconstientul contine intr-adevar resurse valoroase,care merita a fi luate in calcul atunci cand ai de facut o alegere.
      Increderea in judecata spontana sau in deciziile bune luate in cateva secunde este argumentata prin studii de caz si experimente psihologice care te conving sa acorzi mai multa atentie semnalelor subtile, in detrimentului informatiilor in exces.
       De mentionat ceea ce Malcolm Gladwell numeste" taierea in felii subtiri", mai exact capacitatea noastra de a folosi "mostre de experienta" pentru a lua decizii corecte intr-un interval de timp foarte scurt. La polul opus se afla situatiile in care, desi exista suficiente informatii si argumente, creierul parca intra intr-o stare de autism, nefiind capabil de a extrage esentialul.
       Desigur exista nenumarate situatii in care, in functie de context, cultura, stereotipii si experiente anterioare, judecatile spontane pot da gres, iar autorul dedica un intreg capitol si acestor situatii in care actiunile rezultate in urma deciziilor de moment pot fi de regretat.
       Concluzionand, ceea ce ne face abili, este tocmai aceasta capacitate de a ne controla si tempera uneori reactile, mai ales in momente extreme de stres si stimulare si dorinta de a exersa pentru a face diferenta intre situatiile care cer  fie decizii de moment, fie procese planificate de gandire.

"Traim intr-o societate care pretuieste ideea ca este de preferat sa facem rost de cat mai multe informatii si sa petrecem cat mai mult timp deliberand. In copilarie auzim frecvent aceasta lectie: graba strica treaba, uita-te inainte sa sari, stai si gandeste-te. Eu nu cred ca este adevarat. Sunt o multime de situatii - cu precadere cele stresante- in care graba nu strica treaba, cand judecatile noastre spontane si primele impresii ne ofera o interpretare mult mai fidela a lumii"

Malcolm Gladwell, Blink, Editura Publica, Bucuresti,2005.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu