27 aprilie 2014

Despre identitatea profesionala

       Cartea apare ca rezultat in urma analizei a 39 de interviuri luate unor profesionisti aflati la mijlocul carierei, in diferite stadii ale tranzitiei catre o noua profesie, fie ca e vorba de schimbari de context (din companii foarte mari catre organizatii mici sau freelancing) sau continut (schimbari majore din domenii ce necesita o pregatire indelungata, cum ar fi medicina, dreptul.etc, catre domenii conexe sau total diferite).
       Abordarea interesanta este legata tocmai de premisa conform careia, schimbarea carierei este un proces complex, care influenteaza si schimbarea conceptiei despre sine, a atitudinilor, a comportamentelor, determinand reprioritizarea mai multor aspecte, atat din viata profesionala, dar si personala. Un pattern de reusita identificat  in studiile de caz mentionate, se refera la necesitatea de a inversa sintagma " gandeste si apoi actioneaza", mai ales deoarece descoperirea identitatii profesionale, se face prin expunerea treptata catre noi roluri, contexte si oameni, mai degraba decat prin reflectie si planificare a unui "eu ideal".

       Procesul de definire a unei noi identitati, mai ales cand e vorba de o schimbare radicala, presupune o perioada de tranzitie, in care sunt explorate roluri multiple, apar contradictii si framantari. In acest stadiu de testare a alternativelor, sunt de preferat pasii mici si obtinerea unor reusite minore, in locul schimbarilor rapide si totale, astfel incat, rolul ales la final sa fie unul potrivit si de durata.
Identitatea profesionala, asa cum foarte bine surprinde Hermin Ibarra, este strans legata de descoperirea de sine, care ne provoaca sa ne redefinim, sa invatam din greseli actionand, sa transferam cunostintele pe care le avem in contexte noi si sa ne adaptam.
        Cred cu tarie in schimbarile facute nu doar de dragul schimbarii si incurajez explorarea permanenta, pentru ca fiecare experienta (desigur, in masura in care avem ragazul de a-i acorda un sens) reprezinta o finalitate, un raspuns, dar in acelasi timp un bun punct de plecare, intr-o calatorie de redescoperire de sine si dezvoltare, care pentru unii dureaza intreaga viata.

"E greu sa capeti obiectivitatea de care e nevoie pentru a pune sub semnul intrebarii si a schimba rutina zilnica, in timp ce esti cufundat in mod activ in ea(...)Perioadele de pauza - uneori scurte- ii ajuta pe oameni sa faca schimbari(...)Redescoperirea de sine presupune incercarea si testarea. Insa retelele noastre sociale vechi se opun acestor experimente(...) Cand schimbarea determina reconsiderarea identitatii, avem nevoie de inlocuitori pentru oameni si grupurile pe care trebuie sa le lasam in urma, dar si de modele noi, pentru ceea ce am putea deveni"

Herminia Ibarra, Identitatea profesionala, Ed.Curtea Veche, Bucuresti, 2011.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu