21 august 2013

Despre talent

       Companiile cauta obsesiv sa ii angajeze pe cei talentati, parintii incearca sa descopere care este talentul copiilor inca de mici si succesul intr-un anume domeniu este deseori motivat de existenta talentului.
Pe de alta parte, psihologia, aseaza talentul atat pe taramul capacitatilor innascute, dar si a celor dobandite, modelate de mediu si educatie, fiind o combinatie de aptitudini care asigura performanta superioara intr-o anumita activitate. Dar ce faci daca descoperi ca ai talent si cum il folosesti? Este suficient sa fii talentat?
       Experienta ne arata ca exista destule persoane care au abilitati foarte bune si realizari sub asteptari, la fel cum exista si persoane care nu par a avea talente speciale, insa care exceleaza in ceea ce fac. 
Stephen King scrie:“Talent is cheaper than table salt. What separates the talented individual from the successful one is a lot of hard work.”  
       Asa cum era de asteptat,talentul nu e indeajuns si suficient si alaturi de Munca (exercitiu si efort permanent), Maxwell aduce in discutie alti 12 factori care potenteaza talentul: 
Increderea ( constientizarea propriului potential);
Pasiunea (energia contagioasa care te inspira si ii inspira pe ceilalti);
Initiativa (actiune si adaptare in loc de inertie, chiar si atunci cand nu exista insuficiente date despre o anumita situatie);
Concentrarea (directionarea voluntara a atentiei si a energiei in directia stabilita);
Pregatirea (evaluarea situatiei, anticiparea obstacolelor si planificarea);
Perseverenta (hotararea personala si rezistenta in a mentine angajamentul fata de un obiectiv, in ciuda dificultatilor sau a greselilor facute pe parcurs);
Curajul (determinarea de a face ceea ce e corect si uneori riscant, in situatiile de criza, conflict sau confuzie);
Disponibilitatea de a invata (cautarea activa a situatiilor valoroase, evenimentelor si oamenilor care pot oferi noi idei si experiente, deschiderea catre a asculta si a primi feedback);
Caracterul (autodisciplina, integritatea si consensul dintre valori, ganduri, sentimente, actiuni);
Relatiile (impactul pozitiv sau negativ pe care il au oamenii apropiati, asupra ta);
Responsabilitatea (finalizarea sarcinilor, sustinerea deciziilor dificile si asumarea greselilor);
Munca in echipa (multiplicarea resurselor, a energiei si a alternativelor de lucru).
Concluzia ar fi ca oricare ar fi talentul pe care il ai, il poti imbunatati si dezvolta in permanenta. 
Mai mult, dincolo de talentul innascut, care cu siguranta iti ofera unele avantaje la start, exista multi alt factori care sunt decisivi in a-ti atinge potentialul.

Despre Pasiune, ca instrument care ofera energie, talentului.

"O povestire spune ca un tanar mandru si dispretuitor s-a dus la Socrate si i-a spus cu un zambet superior: <<Marite Socrate, am venit la tine pentru a dobandi intelepciune>>
Socrate, dandu-si seama cat de vanitos si superficial era tanarul, l-a dus in mare si l-a lasat sa intre pana la brau, apoi i-a spus: << Zi-mi din nou ce doresti>>
<<Intelepciune>>, a raspuns tanarul zambind.
Socrate l-a prins pe tanar de umar si l-a impins sub apa, unde l-a tinut cateva secunde.<< Acum ce vrei>>
<<Intelepciune, marite Socrate>>, a scuipat cuvintele tanarul.
Filozoful l-a impins sub apa inca o data. Cand l-a scos la suprafata l-a intrebat iar:<< Ce vrei acum>>, <<Intelepciune mari..>>, dar nu a apucat sa continue pentru ca Socrate l-a impins din nou sub apa, unde l-a tinut si mai mult timp.
<< Ce vrei>>, l-a intrebat batranul pentru a treia oara cand l-a ridicat. Tanarul tusea si de abia respira.
<< Aer, am nevoie de aer>>, a strigat el.
<< Cand vei dori intelepciune atat de mult cat doresti aer in acest moment, ai sa capeti intelepciune>>, i-a spus batranul si s-a intors la mal.
Singura modalitate de a realiza ceva semnificativ este sa iti doresti acel lucru foarte mult.(...)Unii oameni spun ca se simt epuizati. Adevarul este ca probabil nici nu au ars la foc continuu.(...). Scriitoarea Eleanor Doan remarca: <<Nu poti aprinde un foc in sufletul celorlalti, pana cand acesta nu arde cu putere in inima ta>>""(pp.48-51)

John C.Maxwell, Talentul nu este suficient, Ed.Amaltea, Bucuresti, 2008.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu