15 octombrie 2012

Despre obiceiurile persoanelor eficiente

       "Seven Habits of Highly Effective People" este o carte de citit cu pixul in mana, notand idei si raspunsuri la exercitii sau intrebari privind interesele, pasiunile, valorile, lucrurile importante, obiectivele si deadline-urile, modalitatile de petrecere a timpului sau relatiile cu ceilalti. Nu stiu daca ar fi mai mult de scris, decat de citit, dar cu siguranta cartea e o invitatie la autoanaliza, oferind posibilitatea de a te evalua la fiecare capitol cu privire la cateva comportamente si atitudini pe care Stephen Covey le asociaza oamenilor eficienti.  In continuare voi enumera si detalia aceste caracteristici, asa cum apar si in carte. Printre ele sunt idei pe care cu siguranta le-am mai citit si in alte carti, insa nu strica sa le avem mai bine organizate.

1. Be proactive: Caracteristica celor care isi dau seama ca sunt singuri responsabili de alegerile pe care le fac si ca dincolo de circumstante sau evenimente care ne pot conditiona, putem alege sa fim agenti activi ai schimbarii.

2. Begin with the End in Mind: Persoanele eficiente au identificat si si-au asumat un rol, o viziune, unele valori care conteaza si care le fac sa traiasca in acord cu ceea ce e important pentru ele si mai putin pentru ceilalti.

3. Put First Things First: Cei ce acorda prioritatea lucrurilor semnificative pentru ei, reusesc sa se organizeze, indiferent de alte situatii neprevazute care apar. La polul opus sunt persoanele aflate mereu in criza de timp, care pana la urma ajung sa se dedice doar lucrurilor care nu sunt urgente, nu mai pot fi amanate, dar sunt putin importante.

4. Think Win Win : Cei ce gandesc in acest fel, au obiceiul de a comunica onest, in scopul de a gasi solutii si beneficii de ambele parti. Un rezultat win-win nu este posibil mereu si necesita construirea unei relatii bazate pe respect si maturitate, in care nevoile si ideile partenerului de discutoe sunt ascultate cu empatie.

5. Seek first to understand, then to be understood: Pentru fiecare dintre noi este important sa  fie acceptat si inteles, insa a fi eficient inseamna ca inainte de toate, sa fii dispus sa-l asculti pe celalalt, fara a interpreta, intreba sau a da sfaturi, ci cu dorinta de a-l intelege la un nivel profund.

6. Synergize: Sinergia se refera la acceptarea si valorificarea dferentelor, la procesul creativ de gasire de noi solutii prin cooperare si spirit de echipa. Atunci cand interactionam sincer si suntem deschisi unul catre celalalt, putem gasi solutii care ne-ar fi fost mai greu acesibile singuri.

7. Sharpen the Saw: Cum ai putea face toate lucrurile de mai sus fara a avea grija de a-ti imbunatati constant starea fizica, psihica si emotionala? Toate acestea presupun cultivarea relatiilor care te ajuta sa evoluezi si sa te bucuri, educarea continua si stimularea mentala, dar si practicarea activitatilor fizice.

"Have you ever tried to put the skids on an ant? It's virtually impossible. They never stop. Put one to the test someday. Pretend you're five years old again, and make a little hill in an ant's path. The ant will walk up and over the top without braking. It will go into a hole, over a log, through grass. If it can't go through, it will go around. An ant will never turn around and walk the other way, no matter what obstacles are in its path.

Try applying that tenacity to your life(...)"


Stephen Covey, Seven Habits of Highly Effective People, Ed. Franklin Covey, Londra.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu